επικοινωνα | αρχικ  

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΝΕΑ ΔΙΟΙΚ/ΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

   
 

 
 

 

 

 

 

 

           
     

ΙΩΝΕΣ – ΙΩΝΙΑ - ΟΜΗΡΟΣ

Σμφωνα με τη μυθολογα οι ωνες πραν την ονομασα τους απ τον  ωνα ο οποος ταν γις του Ξοθου (γιου του λληνα ο οποος εχε πατρα τον Δευκαλωνα και μητρα την Πρρα).

Πριν το 1100 π.χ. οι ωνες ταν εξαπλωμνοι μεταξ της βορειοανατολικς Πελοποννσου της Αττικς και της Εβοιας. Μετ την κθοδο των Δωριων μετακινθηκαν ανατολικ δημιουργντας αποικες στα νησι του Αιγαου και στην κεντρικ Μικρ Ασα, στην περιοχ που εναι γνωστ ως Ιωνα. Σημαντικτερες αποικες ταν η Μλητος και η φεσος.

Η διλεκτος την οποα μιλοσαν οι ωνες ταν η ιωνικ, η οποα αποτελε τη γλσσα της επικς ποησης. Ιστορικο πως ο Ηρδοτος και ποιητς πως ο Τυρταος , ο Αρχλοχος και λλοι γραφαν και χρησιμοποιοσαν την ιωνικ διλεκτο.

Μεγλες μορφς γεννθηκαν, ζησαν και δημιοργησαν στην Ιωνα πως ο Θαλς ο Μιλσιος, ο μηρος και λλοι. Για τον μηρο επτ πλεις ερζουν για την καταγωγ του, με επικρατστερες τη Σμρνη και τη Χο. Ως γονες του αναφρονται ο Μαων και η Κριθηδα και λγεται τι το πραγματικ του νομα ταν Μελησιγνης, επειδ γεννθηκε κοντ στον ποταμ Μλητα της Σμρνης και τι πρε αργτερα το νομα «μηρος», ετε επειδ ταν τυφλς, ετε επειδ ταν μηρος των Κολοφωνων στον πλεμο με τη Σμρνη.

Εκτς απ την Ιλιδα και την Οδσσεια, στην αρχαιτητα αποδθηκαν στον μηρο και λλα πη του τρωικο κκλου, αρκετο θρησκευτικο μνοι, η επικ παρωδα Βατραχομυομαχα και μια κωμικ διγηση για ναν χαζ ρωα, τον Μαργτη. Στον μηρο αποδδονται και δο προφανς ψευδεπγραφα επιγρμματα της Παλατινς Ανθολογας (VII 153 και XIV 147).

Η σγχρονη ρευνα, δχεται  τον μηρο σαν πραγματικ πρσωπο, τοποθετε δε τη ζω του στον 8ο αι. π.Χ. και θεωρε πιθαν τι ταν ωνας αοιδς, συνεχιστς μιας μακραωνης παρδοσης προφορικν ηρωικν αφηγσεων, που συνθεσε την Ιλιδα γρω στο 750 π.Χ. και την Οδσσεια  γρω στα 710 π.Χ.

 

 

Powered by Ioniki Estia