ΙΩΝΕΣ – ΙΩΝΙΑ - ΟΜΗΡΟΣ
Σýμφωνα με τη μυθολογßα οι ºωνες πÞραν την ονομασßα τους απü τον ºωνα ο οποßος Þταν γιüς του Ξοýθου (γιου του ¸λληνα ο οποßος εßχε πατÝρα τον Δευκαλßωνα και μητÝρα την Πýρρα).
Πριν το 1100 π.χ. οι ºωνες Þταν εξαπλωμÝνοι μεταξý της βορειοανατολικÞς ΠελοποννÞσου της ΑττικÞς και της Εýβοιας. ΜετÜ την κÜθοδο των ΔωριÝων μετακινÞθηκαν ανατολικÜ δημιουργþντας αποικßες στα νησιÜ του Αιγαßου και στην κεντρικÞ ΜικρÜ Ασßα, στην περιοχÞ που εßναι γνωστÞ ως Ιωνßα. Σημαντικüτερες αποικßες Þταν η Μßλητος και η ¸φεσος.
Η διÜλεκτος την οποßα μιλοýσαν οι ºωνες Þταν η ιωνικÞ, η οποßα αποτελεß τη γλþσσα της επικÞς ποßησης. Ιστορικοß üπως ο Ηρüδοτος και ποιητÝς üπως ο Τυρταßος , ο Αρχßλοχος και Üλλοι Ýγραφαν και χρησιμοποιοýσαν την ιωνικÞ διÜλεκτο.
ΜεγÜλες μορφÝς γεννÞθηκαν, Ýζησαν και δημιοýργησαν στην Ιωνßα üπως ο ΘαλÞς ο ΜιλÞσιος, ο ¼μηρος και Üλλοι. Για τον ¼μηρο επτÜ πüλεις ερßζουν για την καταγωγÞ του, με επικρατÝστερες τη Σμýρνη και τη Χßο. Ως γονεßς του αναφÝρονται ο Μαßων και η Κριθηßδα και λÝγεται üτι το πραγματικü του üνομα Þταν ΜελησιγÝνης, επειδÞ γεννÞθηκε κοντÜ στον ποταμü ΜÝλητα της Σμýρνης και üτι πÞρε αργüτερα το üνομα «¼μηρος», εßτε επειδÞ Þταν τυφλüς, εßτε επειδÞ Þταν üμηρος των Κολοφωνßων στον πüλεμο με τη Σμýρνη.
Εκτüς απü την ΙλιÜδα και την Οδýσσεια, στην αρχαιüτητα αποδüθηκαν στον ¼μηρο και Üλλα Ýπη του τρωικοý κýκλου, αρκετοß θρησκευτικοß ýμνοι, η επικÞ παρωδßα Βατραχομυομαχßα και μια κωμικÞ διÞγηση για Ýναν χαζü Þρωα, τον Μαργßτη. Στον ¼μηρο αποδßδονται και δýο προφανþς ψευδεπßγραφα επιγρÜμματα της ΠαλατινÞς Ανθολογßας (VII 153 και XIV 147).
Η σýγχρονη Ýρευνα, δÝχεται τον ¼μηρο σαν πραγματικü πρüσωπο, τοποθετεß δε τη ζωÞ του στον 8ο αι. π.Χ. και θεωρεß πιθανü üτι Þταν ºωνας αοιδüς, συνεχιστÞς μιας μακραßωνης παρÜδοσης προφορικþν ηρωικþν αφηγÞσεων, που συνÝθεσε την ΙλιÜδα γýρω στο 750 π.Χ. και την Οδýσσεια γýρω στα 710 π.Χ.
|